Hallituspuolueiden kansanedustajien äänin hyväksyttiin toukokuussa potilas- ja asiakasmaksujen 16.7 prosentin korotuksen  ja maksujen sitomisen indeksiin.

Korotuksen varmistivat hallituksen ohjeiden mukaan kokoomuksen, keskustan, vihreiden ja ruotsalaisten kansanedustajat. Korotusta vastustivat sdp, Vasemmistoliitto, kristilliset ja perussuomalaiset.

Kuitenkin eduskunta antoi kunnille vain mahdollisuuden korottaa maksut 1. elokuuta alkaen. Lopullinen ratkaisuvalta on kuntien lautakunnilla ja hallituksilla. Valtuustoon kuntajohtajat eivät asiaa vie.

Asetuksen muutokseen sisältyi kunnille raippa: mikäli kunnat eivät nosta asiakasmaksujaan hallitus leikkaa joka tapauksessa kuntien valtionapua korotuksen verran eli koko maassa 60 miljoonalla eurolla. Esimerkiksi Kotkan osalta leikkaus on noin 600 000 euroa.

Kysymys kunnissa kuuluukin laitettaanko sairaat, erityisesti vanhukset ja lapsiperheet Vanahasen-Kataisen hallituksen kiristyksen maksajiksi? Vai olisiko niin, että Vasemmistoliitto, sdp, ps ja kristilliset vastustavat myös kunnissa ja sairaanhoitopiireissä korotusta ja saavat keskustan ja muiden hallituspuolueiden kunnallispäättäjiä mukaan. Näin syntyy paine hallitusta ja erityisesti valtionvarainministeri Kataista kohtaan muuttaa asetusta, lopettaa yritys siirtää terveydenhoidon rahoitusta valtiolta sairaille.

Korotus koskee terveyskeskusmaksujen lisäksi poliklinikkamaksuja, sairaaloiden päivähoitomaksuja, päiväkirurgiaa ja kymmeniä kotihoidon ja avohoidon maksuja, siis kaikkia maksuja.

Kotkassa korotusta on kerran jo yritetty. Tuolloin mm. kristillisten edustaja loisti poissaolollaan, paikalla ei ollut varajäsentä. Asiaan voi myös kristillisten edustaja palata elokuussa, asia on silloin esillä kuten on Lappeenrannassa, Kouvolassa ja Imatrallakin.