Viikko sitten kaupunginjohtaja julkaisi talousarvioesityksensä: kolme pikkukoulua lopetettaan. "Säästöä" tulisi ensi vuonna 350 000 euroa, jatkossa 800 000 vuodessa. Lukujen oikeellisuus on kyseenalainen.

Suurimman lopettavan koulun - Koivulan - lasten vanhemmat ja lapset valtasivat vetoomuksensa kanssa valtuustosalin. Tässä tilanteessa suurimman valtuustoryhmän kaupunginhallituksen jäsen alkoi antaa periksi. Saman puolueen hallituksen puheenjohtajana istuva valtuutettu pysyi poissa.

On selvää - eilisestä alkaen - ettei kaupunginhallituksen pöksyt kestä pienten koulujen lakkauttamista. Valtuusto on hyväksynyt päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelman kaksi vuotta aikaisemmin, siinä kahden koulun Jäppilän, Tiutuisen tulevaisuus oli taattu vähintään vuoteen 2013-2014, Koivulan koulu ei ollut edes uhattuna. 

Perääntymiseen lopettamisesta - päätökset on odotettavissa maanantaina -  vaikutti erityisesti kansalaisten toiminta. Muut kaupunginhallitusryhmien edustajat eivät ole julkisesti asettuneet lopettamisen taakse, vain sdp ja kokoomus. Vasemmistoliitto, keskustaryhmä, ps ja vihreät - tässä suuruusjärjestys - ovat ilmoittaneet olevansa lopettamista vastaan. 

Niin - kaupunki on tietysti Kotka.