Vaalikuume aiheuttaa monenlaisia oireita. Keskustapuolueen innostuminen ydinvoimapuolueeksi on vaalikuumeinen, vahvasti kestävän kehityksen ohi heilahtava vaali-isku.Ehkä taudista paranee kun vaalit ovat ohitse! 

Keskuselu kuudennesta ydinvoimalasta on harhaista.1600 MW:n viides reaktori on jäljessä lähes kaksi vuotta aikataulustaan. Ranskalaisen yrityksen japanilaisella pääomalla rakentama ja saksalaista tekniikkaa sisältävä voimala on prototyyppi. Vastaavaa ei ole missään toteutettu.

Mikäli viides ydinvoimala entisestään myöhästyy Avera demonstroi yhden ydinvoimalan heikkouksista, suuren voimalayksikön haavoittuvuuden.

Planeettamme ei selviä lisää ydinenergiaa rakentamalla. Ydinvoimaan liittyy ydinaseiden valmistamisen ongelma. Aiheen ongelmia voi seurata Iran - USA -dialogissa.

Kestävä kulutus ja tuotanto ei merkitse suurten yksikköjen "halpaa" energiatarjontaa. Kestävä kulutus ja tuotanto merkitsevät energiatehokkuutta, hajautettua uusiutuvien energiamuotojen sovellutuksia, tutkimusta ja tuotekehitystä. 

Suomessa energiatutkimus on lamassa. Fortum Oyj on myynnyt tutkimus- ja kehitysyksikkönsä Ruotsiin. Ympäristöteknologian osuus viennistämme on pysynyt vuosia samalla tasollaan, noin 3.4 miljardissa eurossa. Muualla maailmassa se kasvaa jatkuvasti 10 prosenttia vuodessa.

Syynä ovat intensiivien puutteet ydinvoima-maassa, jossa uusiutuvan energian kuten bioenergian sovellutuksia ei kehitetä vaan energiasektori suuntautuu ydinvoimayksikön rakentamiseen "aina tarvittaessa".

Tieteen päivillä kuuli viisauksia. Perjantain Päivän painissa  professori Peter Lund (Teknillinen korkeakoulu) ja tekniikan tohtori Harri Tuomisto(Fortum Nuclear Services) heittelivät minkä ennättivät. Lund taisi jäädä päälimmäiseksi.

Mieleenpainuvaa kuulimme Harri Tuomistolta: eukaklyptuspuiden ylivoima kuuseen suhteen päihitetään ydinvoimalla. Tämäkö on suomalaisen energia- ja paperiteollisuuden suuri visio?