Eilen 15.6. ympäristövaliokunta äänesti 9-8 ja torjui sekä TVO:n Olkiluoto 3:n että Fennovoiman ydinvoimaluvan Pyhäjoelle ja Simoon.

Ääanestyksessä molempia hakemuksia (M2 ja M4) vastaan olivat Susanna Huovinen ja Satu Taiveaho sosialidemokraateista, Timo Kaunisto ja Antti Kaikkonen keskustasta, Christina Gestrin RKP:stä, Kari Kärkkäinen kristillisistä, Timo Juurikkala vihreistä ja allekirjoittanut Vasemmistoliitosta, siis 8 urhoollista.

TVO:n hakemusta vastusti lisäksi sdp:n Merja Kuusisto, joten äänestysnumerot 17 -jäsenisessä valiokunnissa olivat 9-8 rakentamista vastaan. Fennovoiman kohdalla tilanne muuttui, sitä vastusti sdp:n Pauliina Viitamies ja luvut jälleen 9-8. Pauliina V. oli siis TVO:n hakemuksen takana ja Merja K. Fennovoiman takana.

Ydinvoimalobbarit ovat saaneet varoituksen. Rivejä varmasti ammutaan nyt suoriksi. Samalla on selvää sosialidemokraattien ja keskustan kansanedustajien rooli. Näissä ryhmissä käydään lopullinen taisto. Vasemmistoliiton 17 kansanedustajissa on yksi varma  ydinvoiman lisärakentamisen kannattaja, edustaja Matti Kangas. Vihreät ovat vastaan, samoin RKP:stä ja kristillisdemokraateissa on hallituksen esityksen vastustajia, kokoomuksessa yksi.

Ympäristövaliokunnan lausunnon äänestystulos osoitti, ettei eduskunta ole suinkaan yksimielisesti uraanivoimaloiden takana. Myös yhden uraanivoimalan periaatepäätöksen hyväksyminen on myös mahdollista.

Talousvaliokunta antaa asiasta täysistunnolle mietinnön eli lopullisen ehdotuksensa. Olisi kohtuullista, että talousvaliokunta tekee kolme mietintöä, näin kansanedustajat aidosti voisivat tehdä valinnan yhden, kahden tai sitten uraanivoimaloiden rakentamisen torjuvan vaihtoehdon välillä. Onhan hallitus antanut eduskunnalle kolme periaatepäätösesitystä, TVO:n hakemuksen (M2), Posiva Oy:n loppusijoituspaikan laajennushakemuksen (M3) ja Fennovoiman ehdollisesti Pyhäjoelle tai Simoon kohdistuvan hekmuksen (M4).

Vihreillä on tietysti pullat hyvin uunissa, he profiloituvat ydinvoiman vastustajina ja samalla tukevat kaikin voimin hallitusta, joka esittää Suomesta väkilukuun suhteutettuna johtavaa ydinsähkön tuottajaa maailmassa.