Palestiinassa on laajamittainen ilmasota, Irakissa ja Afganistanissa sota jatkuu. Bangladeshissa 140 miljoonaa ihmistä elää matalalla suistoalueella, jota ilmastonmuutos uhkaa rajuimmin. Ekologinen pakolaisuus kiihtyy.

Samalla väestön määrä kasvaa pitelemättömästi. Kongojoen valuma-alueella tuhotaan sademetsää, Itäisessä Kongossa tapetaan ihmisten ohella vuoristogorilloja. Edellisiä tuhansittain, jälkimmäisiä sukupuuttoon.

Amazonaksen aluetta tuhohakataan, Mato Grossoa muutetaan soijapelloiksi, Andien yli suunnitellaan tie- ja putkiverkkoa idästä länteen Tyynelle valtamerelle ja Pantanal, maailman arvokkaimpiin kuuluva kosteikkoa suunnitellaan tuhottavaksi. Taustalla ovat Kiinan markkinatalous ja paikallinen ahneus.

Raamattuvyöhykkeen evankelistinen fundamentalismi, Rooman paavinistuin ja islamilainen puhdasoppisuus ovat jo viisitoista vuotta yhdessä estäneet vähäisenkin keskustelun väestöräjähdyksen hillinnästä. YK:n istunnot vaikenevat täysin, USA:n "kehitysapu" on sidottu täyteen "lisääntymisen vapauteen", joka köyhille merkitsee lisääntymisen pakkoa.

Myös eduskunta vaikenee. Itseni lisäksi tiedän kolme kansanedustajaa, jotka ovat kertoneet toistuvasti ja julkisesti väestöräjähdyksen tuhosta. He ovat edustajat Erkki Pulliainen, Pertti Salolainen ja Pertti Virtanen.

Alkuvuodesta ratkeaa Pallaksen kohtalo ja Iijoen Kollajan laiton rakentaminen ovat esillä keväällä. Eteläisen Suomen pinta-alaltaan pienet kansallispuistot ollaan avaamassa metsästykselle.

Talouskriisi on tullut myös Suomeen, hallituskin on havainnut viimein tilanteen. Valitettavasti pahiten rahan uusjaossa kärsivät köyhät ja ympäristö. Ilmastonmuutos unohtuu helposti kun "taloutta pitää elvyttää".

Tässä joitakin vuoden 2009 lähtökohtia - nyt Aattokiireisiin ja huomenna lisää. Hyvää Uutta Vuotta!