Temppupolitiikan sääntöjä on kääntää asiat päälaelleen, tehdä puukottajasta uhri ja puukotetusta syyllinen. Aseellista (teräase)  hyökkäystä Jyväskylän kirjastoon on selitetty monella tavalla. Kirjastossa oli meneillään "Äärioikeisto Suomessa" - kirjan esittely, mukana kirjoittajista Li Andersson ja Mikael Brunila.

Paikalle tullut Suomen Vastarintaliikkeen "osasto" puukotti paikalla ollutta vartijaa, joka yritti estää luotiliiveihin varustautuneiden tulon esittelytilaisuuteen.Taustalla oli tieto provokaatioyrityksestä. Lisäksi Suopo oli varoittanut Jyväskylän poliisia äärioikeistoiskusta. Tosin oletetut tekijät jäivät kirjaston ulkopuolelle. 

Asiasta on todettu seuraavasti:

1. Kansanedustaja Juho SA Eerola: "kyseessä on järjestäjien mainoskikka". 

2. Poliisiylijohtaja Paatero: "ääriliikkeiden kohtaaminen, osattu odottaa, ei erityistä"

3. Tasavallan presidentti Niinistö : "tuomittavaa, isku kohdistuu jokaiseen meistä"

4. A-Studio 7.2. Juha SA Eerola: "minut on kutsuttu Kotkaan"

5. Pressiklubi 8.2. analysoi koko tapahtumaa - mukana Ylioppilaslehti

Tähän:

1. Juho SA Eerolan veto heti tapahtuman jälkeen oli tarkoituksellinen riman alitus, joka poikii julkisuutta (kuten ulostaminen bussissa housuihinsa ja kirjoittaa sen julki).

2. Poliisiylijohtajan  ylimielisyys ja asiantuntemattomuus on yllättävää

3. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti selvän ja vastuullisen kannan maan tärkeimmällä areenalla, eduskunnassa

4. A-Studiossa Juho SA Eerola ei puhunut aivan totta.Hänelle oli mainittu kirjan "Äärioikeisto Suomessa" esittelytilaisuudesta, ei ääroikeiston esittelytilaisuudesta. Eerolaa ei kutsuttu esiintymään.

5. Pressiklubin analyysi oli täsmällinen, kyse Jyväskylässä oli kirjan esittelytilaisuudesta, jonne Suomen Vastarintaliikkeen jäsenet yrittivät tunkeutua ja puukottivat järjestysmiestä. Miestä ei olisi saanut puukottaa vaikka tällä ei ollutkaan järjestysmieskorttia ja oli pamppu!