Vanhasen-Kataisen- Cronbergin hallitus kohtelee kuntia kylmästi. Tuskin kuitenkaan niin kylmästi, että Heinolan kaupungin talouden pelastaminen vaatii Lintutalon lopettamisesta.

Laki velvoittaa valtiovaltaa huolehtimaan luonnonvaraisista eläimistä ja tarjoamaan apua vahingoittuneille eläimille. Lintujen kohdalla tämä toteutuu jollakin tasolla Pyhtäällä mutta ei Heinolassa. Apa on annettu vielä pitempään Heinolassa, ilman valtionosuutta.

Pyhtään toimintaa valtiovalta on taloudellisesti tukenut, tosin vaatimattomasti. Siellä lintujen auttamisessa on kyse yhden perheen jaksamisesta.

Heinolassa 240 000 - 250 000 euron vuotuiset kustannukset ovat olleet kaupungin kannettavana. Myönteistä imagoa on tuolla summalla kuitenkin tullut vuosia. Kuitenkin tänään maanantaina kaupunginvaltuuston pitäisi päättää Lintutalon sulkemisesta vuoden 2010 alusta.

Mikäli tälläinen - järjetön - päätös tehtäisiin, merkitsee se lintujen vastaanotossa alasajon alkamista heti, samoin pitkäaikaisille asukkaille epävarmaa tulevaisuutta. Juuri keväällä apua tarvitaan!

Luonnonsuojelulain mukaan vastuu luonnonvaraisista eläimistä on valtion. Ymäristöministerin on syytä ottaa kynä kauniiseen käteen ja esittää tulevan vuoden talousarvioon lisää euroja luonnonvaraisten lintujen hoitoon vähintään Pyhtäälle ja Heinolaan.

Heinolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Timo Ihamäki vakuutti minulle tunti sitten, ettei valtuusto tänään ryhdy lopulliseen ratkaisuun. Heinolan kaupunki on valmis tarkistamaan kantaansa, toivottavasti myös ympäristöministeriö.