Balilta palasin prof. Ilkka Savolaisen kanssa samaa matkaa. Osakassa selasimme Ilkan läppäristä VTT:n turvetutkimuksien johtopäätökset. Kävi selväksi, ettei näitä tutkimuksia voi käyttää argumenttina turpeen ominaispäästöjen vähentämiselle, turpeen muuttamiseksi uusiutuvaksi energiaraaka-aineeksi. Tähän oikeistohallitus pyrkii, tavoite on myös kirjattu  keskustan, kokoomuksen, vihreiden ja RKP:n yhteiseen hallitusohjelmaan.

Maanantaina illalla (17.12.) huomasin eduskunnassa talousvaliokunnan mietinnön (joka esitti päästökauppaan liittyvän lakimuutoksen hyväksymistä) esittävän eduskunnan hyväksyttäväksi lausumaa turpeen statuksen muuttamiseksi uusiutuvaksi bioenergiaksi. Tämä merkitsisi turpeen CO2-ominaispäästökertoimen muuttamista: Näin turpeesta tulisi entistä edullisempi energiaraaka-aine. Turpeen poltto on vahvalla kasvu-uralla syöttötariffin antaman vauhdin ansiosta.

En parhaalla tahdollanikaan voinut äänestää tuollaisen lausuman puolesta.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtajana (1996-2007) ja nyt varapuheenjohtajana olen nähnyt ja näen päästökaupan hyvät ja huonot puolet ja sen alun (Kioto 1997). Olen todennut siihen päästökauppaan liittyvät kohtuuttomat ja typerät pelot ja samoin sinivihersilmäisen uskon sen autuaaksi tekevään voimaan.

Molemmat mustavalkotarkastelijat ovat väärässä. Päästökauppa (ET) on vain mekanismi muiden joukossa. Eu:n periaate on, että mekanismeista (ET,JI,CDM) huolimatta aitoihin päästövähennyksiin on päästävä, mekanismien määrä ei saa ylittää aitoa päästövähennystä. 

Hallitusohjelma vaatii turpeen hyväksymistä uusiutuvaksi, nyt tehdään tieteelle pahaa väkivaltaa. VTT:n tutkimuksien vastauksia on todella mainipuloitu - jopa eduskunnan mietinnössä. Tutkijoita on myös painostettu: on tullut vääränlaista turvearviota. VAPO ja KTM ovat hyvin vihaisia!

Suomalainen talonpoika ei ole koskaan ollut turpeeseen sidottu, Suomen energiantuotannon ei tule myöskään olla sitä!

Hyvää Joulua ja Uutta Vuotta!