Pääministeri Matti Vanhanen vakuuttui Brasilian hyvästä ekologisesta tilanteesta, tätä hän toisti innokkaasti suomalaiselle medialle. Brasilian energiakasvit eivät hänen mukaansa uhkaa Amazonasta, muutenkaan Amazonas ei olisi uhattuna.

Amazonaksen sademetsäalue on 3.6 miljoonaa neliökilometriä. Siitä on hakattu 17 prosenttia.  30 prosentin taso merkitsee alueen ilmaston romahtamista, siis ollaan yli puolen välin. 80 prosenttia Amazonaksen hakkuista on laittomia.

Agro-teollinen kompleksin tuoreisiin saavutuksiin kuuluu ympäristöministerin vaihtuminen, Marina Silva sai eilen väistyä kompleksille mieluisamman Carlos Mincin tieltä.

Minc on ekonomisti ja ollut perustamassa Brasilian vihreää puoluegtta. Hän lupaa toimia Silvan tavoin Amazonaksen puolesta, kuitenkin hänen odotetaan myöntävän edeltäjäänsä joustavammin  hakkuukonsessioita, samoin on vähennetty esteitä mangroverannikon edustalle perustettavalta öljynporausalueelta. Alue arvioidaan 7 miljardiksi euroksi. Mincin odotetaan olevan nopeiden lupien puolesta. 

Brasilian presidentti Lula da Silva vakuutti Matti Vanhasen. Sokeriruokoviljelmät eivät niinkään leviä Amazonakselle mutta leviävät vähiin rannikon sademetsiin. Soija, metsähakkuut ja palmuöljy uhkaavat Amazonasta, nimenomaan rinnesademetsiä Perussa, Boliviassa ja Brasiliassa.

Olisi ollut hienoa, jos pääministeri olisi ottanut Brasiliassa yksiselitteisen kannan sademetsien suojelun puolesta. Nyt hän liputti da Silvan sokeriruokomissiota jälleen Suomessa, oman lähetystyönsä Lula da Silva kävi jo aikaisemmin tekemässä täällä Tasavallan presidentin vieraana. Presidentti Halosen mukaan da Silvalla oli vain yksi viesti: ostakaa sokeriruokoetanolia!