Takana on runsaan kahden viikon matka Brasiliaan, ensimmäistä kertaa lomamatkalla 11 vuoteen Euroopan ulkopuolella.

Parasta antia olivat Amazonaksen Mamiraun kestävän kehsityksen alue ja Pantanalin kosteikko, maailman laajin. Mamiraussa jokidelfiinit, kaimaanit ja runsas linnusto olivat parasta. Tätä oli myös ennen aamunsarastusta kum.munnut mölyapinoiden huuto - niitä elämän ainutkertaisia elämyksiä.

Mamirau on Tefen kaupungista 40 kilometriä jokitietä länteen. Tefeen lennetään Manauksesta, matkaa on noin 400 kilometriä. Kaupunkiin ei ole maantietä. Vesitie on tärkein

Amazonasta on hakattu noin 13 prosenttia. Kriittinen piste on 30 prosenttia. Kun tämä metsän hakkuun taso on saavutettu romahtaa Amazonaksen herkkä ilmastojärjestelmä ja alkaa aavikoitumiskehitys.

Brasilia on rikas maa, jossa on äärimmäisen rikkaita ja syvässä köyhyydessä eläviä ihmisiä. Rikkauksista nauttii yksi prosentti, köyhyysrajan alapuolella on 190 miljoonasta ihmisestä virallisesti yli 40 prosenttia.

Köyhyyden vaivaamia ihmisiä usutetaan Amazonan alueelle ja sokeriruokoplantaasit laajenevat rannikkosademetsien rippeille. Silminkantamattomia soijapeltoja raivataan Mato Grossolla, jonka kuvernööri on maan suurin soijantuottaja, oli mukana Balin ilmastokokouksen oheistapahtumassa mainostamassa osavaltiotaan.

Samaan aikaan kaakkoisessa Brasiliassa, Sao Paolon seudulla on miljoonia hehtaareja maata, joka on raivattu viljelylle mutta nyt on joutomaana, sijoituskohteena. Näitä alueita ei viljellä, yksityinen omistusoikeus estää sen.

Sademetsät ovat valtion omistuksessa. Alueita vallataan ilman sen kummempia lupia. Neljän vuoden kuluttua alueen voi saada "omakseen". Näin pala palalta maapallon keuhkoista hakataan arvokkaimmat puut, loput poltetaan. Karja laiduntaa pari vuotta ruohotasankoa, jonka eroosion muuttaa vääjäämättä käyttökelvottomaksi puoliaavikoksi.

Rikkaat rikastuvat, köyhät ja maapallon luonnon monimuotoisuus köyhtyvät.