Tänään edelleen pyörii vaalikeskustelujen jälkitivoli kotkalaisessa sanomalehdessä. Vihreiden kansanedustajaehdokas painii perussuomalaisten kanssa.Omasta näkökulmastani molempien suuntausten näkemys vaatii kritiikkiä.

Rasismiin ja xenofobiaan tarjoillaan perussuomalaisten puolelta tukirakenteita. Toisaalta sinisilmäinen, kehitysmaiden rakenteiden, "pakolaispolitiikan" ja ilmiselvien virheiden tunnistamatta jättäminen on samanlainen rasismiin ja vieraan vihaamiseen johtava tie. Kotkassa maahanmuuttajien asuttaminen muutamaan osoitteeseen on tällainen virhe. Virheen seurauksia olemme nähneet.

Vihreä virhe on myös väite, että "vain vihreät ovat olleet huolissaan" ilmastonmuutoksesta. Vuodesta 1997 kaikkiin ilmastokonferensseihin osallistuneena ja sitä ennen vuosia kansalaisliikkeissä mukana olleena voin todistaa toista. Kaikien puolueiden piirissä on ollut ekologeja, jotka ovat puhuneet ja tehneet ympäristön, luonnon ja myös ilmastomuutoksen estämiseksi.

Kotkassa ympäristöhuolen kantajina vanhastaan olivat Lounais-Kymen Luonnon veteraanit kuten legendaarinen silmälääkäri tri Sten Stenius. Myöhempiä tekijöitä oli Ensio Huuhka.

Kotkan ympäristöseuran perustava kokous oli 1981. Tuolloin ei vihreästä puolueesta ollut tietoa.