Maatalousyritysten vapauttaminen perintöverosta on Vanhasen-Kataisen hallituksen tavoite. Metsäomaisuuden saaminen verovapaaksi on osa myös Vanhasen II hallituksen ohjelmaa. Uusi askel samaan suuntaan otetaan "metsäteollisuuden puunsaannin turvaamisen" nimessä.

Puun myynnin veron puolittaminen merkitsee keskimäärin 9.5 prosentin verotasoa. Prosentin totesi valtionvarainministeri valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa. Budjettiin kohdistuu rasite metsäteollisuuden puunsaannin tukisavotasta noin 500 miljoonalla eurolla. On hyvä muistaa yhteiskunnan maksaneen ja kustantaneen metsänomistajan voittojen pohjan: metsäntutkimuksen ja -hoidon, metsäautotiet, metsäkeskukset jne ... . 

Köyhyyspaketin solmiminen on jäänyt Vanhaselta ja Kataiselta kovasti kesken, paketin suuruus olisi toki joitakin kymmeniä miljoonia euroa. Huolimatta mahdollisten köyhyyden poistamispäätösten pysyvyydestä on tarvittavien miljoonien ero mittava. Tätä vahvistaa hallituksen into keventää edelleen erityisesti suurituloisten verotusta.

Taloustutkijat patistavat hallitusta kohdistamaan veronkevennysvara terveys- ja vanhustenpalveluihin kuten VATT:n ylijohtaja Seija Ilmakunnas ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander (HS 29.7.).Tällä hetkellä muidenkin kuin Kotkan päähuolena on etsiä leikattavaa sosiaalitoimen, sairaanhoidon ja terveydenhoidon budjeteista.

Käytännössä hallituksen veronkevennykset maksavat pienituloiset apua tarvitsevat ihmiset saamatta jääneenä apuna, hoitona ja turvana. Erityisesti tämä koskee tämän maan rakentaneita, ikääntyneitä suomalaisia.