Esko Valtaoja on mukava ja vitsikäs mies, kysytty keskustelija esimerkiksi YLE:n ohjelmissa. Päivi Räsäsen käsityksiä Valtaoja on myös haastanut, toiminut pitkine partoineen profeettana ev.lut. kirkon järjestämissä keskusteluissa.

Valtaoja on listannut ihmiskunnan kannalta viime vuosisadan pahimmiksi vitsauksiksi kommunismin, fasismin ja funktionalismin.

Valtaojan näkemys on Suomi-nationalistinen ja tulee suoraan pirtin uuninpankolta. Valtaoja on siis kapeakatseinen huolimatta tähtitieteilijän koulutuksestaan. Funktionalismista Valtaoja voi olla oikeassa kuten "Paha Suomi" - sarjan uusinta (YLE1 28.6.11) kertoo.

Mutta planeettamme suurimmat ongelmat liikakansoitus, ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden häviäminen, liikakalastus, merten tuhoutuminen, eroosio uhkaavat myös ihmiskunnan tulevaisuutta - tosin ei juuri tällä  vaalikaudella mutta jo vuosisadan loppupuolella. Samalla tämän lain tekemiset tuhoavat tuhansia muita lajeja ja elämänmuotoja.

Todellinen uhka on markkinatalouteen pukeutunut kapitalismi, ahneus ja voiton maksimointi. Aika loppuu tiikereiltä, valailta, orangeilta ja hiukan myöhemmin myös ihmiskunnalta. Tätä ennen moni sademetsän tuhoaja ja ryöstökalastaja ehtii riakstua ja hankkia New Yorkin tai Shanghain asuntonsa lattialle lumileopardin taljan kylppäriin ja tiikerintaljan olohuoneeseensa, 44. kerrokseen.