Eduskunnan GLOBE -ryhmä vieraili Tarja Halosen luona. Meitä oli seitsemän kansanedustajaa viidestä puolueesta, vihreistä ja vasemmistoliitosta kaksi, kokoomuksesta, kesksutasta ja demareista yksi. Ehdin juuri pitämään puheenvuoroni vesilaista ennen lähtöä, debattiin ei sitten jäänyt aikaa.

Oleellista vesilaissa on keskustalaisten turhautuneisuus. Vuotosta ei tämän lain avulla rakenneta. Lakiesityksessä sielunlaastaria keskustalle on ainakin kahdessa paikkassa. 

 

Ensiksi valtioneuvosto lausuu käsityksensä hankkeen yleisestä yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Toiseksi haittojen ja hyötyjen vertailu suoritetaan ensin ja sitten vasta selvitetään mahdolliset merkittävät yleiset haitat. Nykyisessä vesilaissa todetaan ensin onko hankkeesta merkittävää yleistä haittaa. Mikäli on, intressivertailuun ei edetä. Näin tapahtui Vuotoksen kohdalla.

Nyt siis intressivertaillaan, valtioneuvostolta tulee lausunto ja lopuksi katsotaan onko hankkeesta merkitävää yleistä haittaa. Siis hankkeen hylkääminen jää prosessin loppuun, tämä lienee laastaria Kepun haavaan.

Tänään Tasavallan presidentti rohkaisi kansanedustajia toimimaan myös kansainvälisesti, olemaan vahvasti mukana Suomen ympäristö-, ihmisoikeus-, ilmasto- ja kehitysyhteistyöpolitiikassa.