Viime ajan uutiset (HS yms.) ovat kertoneet uusista susien tappoluvista sekä Lapissa että Kuusamossa. Kuusamoon annettiin viimeksi lisää kuusi suden tappolupaa.

Saimaannorpan suojelu puolestaan nojaa ahneuden asenteisiin. Maa- ja metsätalousministeriön "vapaaehtoiseen suojeluun" pohjautuva linja on epäonnistunut. Vapaa-ajankalastajat "eivät vihaa" saimaannorppaa mutta haluavat jatkaa verkkokalastustaan myös saimaannorpan poikasaikana.

Saimaan rannoilla lomailevat tai asuskelevat miehet voisivat piipahtaa Savonlinnan torilla tai siirtyä katiskakalastukseen tai onkia verkkorajoitusajan ja tyytyä ahveneeseen kookkaan siian ja kuhan sijasta.

Mikäli kyseessä on akuutti ravinnonpuute voisi kalastajaukoille toimittaa nuottasaaliin muikkua.

Venäjän puolella tuhotaan suurpetokantaa mm. myrkkysyöteillä. Tapporahaa maksetaan ja turkki myydään, mahdollisesti osa eläimistä tai niden osista kulkeutuu kiinalaisen lääketieteen purkkeihin.

Tässä tilanteessa Suomen ei tule lisätä suurpetojen tappoa. Rajan takaa ei tule täydennyksiä. Petovahinkojen korvaaminen on valtion vastuulla, edelleen valitettavasti hallitus haluaa säilyttää korvauksissa omavastuun. Ihmisille Suomessa voisi maksaa myös suurpetojen suojelusta. Porotalous ei saa olla suden hävittämisen veruke.

Metsistä ammutaan myös hirvet. Näin suurpedoilta viedään luonnollinen saaliseläin ja tassut on suunnattava kirkonkylille.

Tämä kaikki voidaan kuitenkin estää, yleisellä mielipiteellä - muullakin kuin metsästysseuran - on merkityksensä! Eu on monella tavalla vinossa, suurpetokantojen turvaamisessa se on kuitenkin tärleä.