Brysselissä voittivat itsekkyys ja ahneus, Suomi pullistelee voittajien joukossa.

Suomen metsäteollisuus, Saksan teräs-, kemian- ja sementtiteollisuus sekä kaikkien Eu-maiden omat teollisuussuosikit saivat lähestulkoon ilmaiset kasvihuonekaasujen päästöluvat. Lisäksi Puolalla kuten monilla muilla oli muuten vain vaikeaa kivihiilen ja muiden erityisen saastuttavien energialähteidensä kanssa.

Tästä on huono lukea Kööpenhaminan tiekarttaa, jossa vuoden kuluttua pitäisi olla ratkaiseva globaali ilmastokokous. Siellä pitäisi saadaan kehittyvät maat, erityisesti Kiina.Intia, Brasilia ja Argentiina vakuuttuneiksi Euroopan unionin valmiudesta kantaa ilmastovastuunsa. Nyt oltiin valmiit uhraamaan globaali ilmastosopimus lyhytnäköiselle poliittiselle "menestykselle", istuvien hallitusten pönkittämiselle. Teollisuuden tyytyväisyys auttaa hallituksia kummasti - tosin vain kuten se paljon puhuttu lämmin virtsa pakkaassäällä housuissa.

Eu ostaa entistä enemmän päästöoikeuksia Aasiasta, Afrikasta ja Latinalaisesta Amerikasta - kotona ei päästöjä vähennetä. Linja poikkeaa unionin aikaisemmasta linjasta, joka edellytti päästövähennysen tekemistä pääsääntöisesti omassa maassa. Tästä eduskunnan ympäristövaliokunta muistutti pari kuukautta sitten.

Huonolta näyttää myös Capitolin kukkulalta tarkastellen. Obama saattaa vielä ymmärtää mutta omaa uudelleenvalintaansa varmistelevat senaatin ja erityisesti edustajanhuoneen jäsenet saavat tuulta omiin itsekkyyden purjeisiinsa.

Matka Poznanista Kööpenhaminaan on entistä kivisempi.