Valtionvarainministeri Katainen kehottaa mittavissa mainoksissaan "kuntien työtätekeviä liittymään yhteen". Valtionvarianministeri ei kuitenkaan vaadi valtiolta riittävää rahoitusta, jotta kuntien työtätekevät pystyisivät suoriutumaan tehtävistään. Tämä koskee sairaanhoitajia (liian vähän), vanhusten hoitoa (hoitajia myös liian vähän), koulujen luokkakokoja jne...

Kunnat käytännössä huolehtivat tai jättävät huolehtimasta palveluista. Pakko olla nurkkakuntainen ja kertoa Kotkan esimerkki.

Kotkassa paikallinen kokoomus on ahkerimmin vaatimassa kuntien työntekijöiden vähentämistä. Kaupunginhallituksen liikemiessiipi vahtii asian perään.

Ulkopuoleta esityslistan päätettiin (siis ilman valmistelua ja etukäteisinformaatiota) "uudesta kouluverkkosuunnitelmasta". Kansanliike yhdessä luottamusmiesten kanssa esti kahden koulun Jäppilän ja Koivulan lopettamisen.Tämä oli edellinen kouluverkkosuunnitelma, meni siis kiville.  

Lasten ja nuorten palveluiden lautakunta oli tässä avainasemassa, lautakunta ei varmaan enää nauti kokoomuksen liikemiessiiven luottamusta. Ei myöskään kaupunginhallituksen puheenjohtajan (sdp), joka kannatti pöydälle putkahtanutta revanssia.

Kotkassa suunnitellaan 140 työntekijän vähentämistä vanhustenhoivasta, terveydenhoidosta ja sosiaalityöstä seuraavan 5-6 vuoden aikana. Esitys on ex-vt.henkilöstöpäällikön, joka on vaaleissa ehdokkaana (liitossa keskustan kanssa), mutta nyt konsulttina. Linjaa tukevat myös Kotkan puoluevihreät, keskusta ja kd.