Aluksi: Kotka on hieno kaupunki, sillä on ruutukaava (Kotkansaarella) ja  jalkapallojoukkue mestaruussarjassa.Sen luonto on hieno, sillä on saaristo Itäisen Suomenlahden kansallispuistoineen ja mahtava Kymijoki pitkälti luonnontilaisine koskineen. Karhulassa on historiallista tehdasympäristöä, Sudenkatu ja W.Ruthin katu - todella hieno rakennetun ympäristön osa.

Sunilassa elää Alvar Aallon arkkitehtuuri, Kotkansaarella on Suomen vanhin puupaloasema 1890 -luvulta. Paloaseman pelasti kansalaistoiminta.

Mutta: Kaupunkia kehitetään epäviisaasti, vain yhden keskusta-alueen ajatuksella. Peruspalvelujen turvaamiseen ei kaupungin terävin johto halua keskittyä. Terveydenhoito, sairaanhoito, vanhusten hoiva ja hoito ovat uhanalaisia, erityisesti erikoissairaanhoito on "säästön" kohteena. Nämä "säästöt" tulevat jatkossa maksuun korkojen kanssa.

Mikä sitetn kajahtaa?

Kymen Sanomien eilinen pääkirjoitus (10.10.) on hieno osoitus siitä, että paikallinen valtalehti uskaltaa ja osaa ottaa kannan luonnonsuojelun ja kokonaisvaltaisesti kestävän kehityksen puolesta. Tämä onnistuu tietysti siksi, että ahkera ja osaava toimittaja Seppo Häkkinen on asialla.

Pääkirjoituksen juuret ovat Keskustan innokkuudessa puhua vesivoiman rakentamisen puolesta. Pääkirjoitustoimittaja pelkää koskiensuojelulain avaamista, ja on valitettavan oikeassa.

Vaikka kyseessä onkin pitkälti Keskustapuolueen joidenkin edustajien vaalityöstä, nostavathan he jälleen Vuotoksen rakentamisen keskusteluun, on asia vakava. Onhan tässä viitattu eduskunnan päätöksiinkin.

Katsoin tänään kertaalleen eduskunnan kannat. Johtamani ympäristövaliokunta lausui Energia- ja ilmastostrategian yhteydessä vesivoimasta niin, että sitä voidaan lisätä ympäristösuojelun näkökohdat huomioiden. Vuotoksen rakentaminen tai koskiensuojelulain avaaminen eivät tule kyseeseen.

Samoin Energia- ja ilmastostrategiasta mietinnön laatinut talousvaliokunta vaati myös ympäristönäkökohtien huomioimista vesirakentamisessa. Varsinainen eduskunnan tahto kohdistui lähinnä ohijuoksutusten hallitsemiseen ja jo rakennettujen voimaloiden toiminnan tehostamiseen.  

Toimittaja Seppo Häkkinen puolustaa hyvin perustein Vuotos -ratkaisua ja koskiensuojelulakia. Tätä tehdään myös eduskunnassa.