Eduskuntakeskustelussa ja erikoisesti poliisiministeri Holmlundin kertoman mukaan "sidosryhmät" ovat vaikuttaneet hallituksen valmiuteen puuttua Suomen "vapaaseen" asepolitiikkaan. 15 vuoden ikäraja ja ilmoittautumismenettelyllä saatavat automaatti- ja puoliautomaattikäsiaseet ovat suomalainen erikoisuus.

Ulkoministeri Stubb on ponkaissut ryhmän "brändäämään" Suomea. Hanke heijastuu  Jokelan ja Kauhajoen taustaan irvokkaana. Kauhajoki brändäsi Suomen kerralla ja tehokkaasti.

Ministeri Holmlund kertoi keskustelleensa ministeri Anttilan kanssa aselainsäädännöstä Jokelan jälkeen. Sidosryhmät, ilmeisesti suomalainen sovellutus USA:n kivääriliitosta, metsästäjäjärjestöt ja ampumaseurat ovat lausuneet mielipiteensä. Nykyinen kokoomus-kepu-vihreä-rkp -hallitus kuuntelee asennossa kun metsästäjät puhuvat. Ampumaseurat ilmeisesti ovat kunnialaukaisseet hallitukselle.

Suomella ja USA:lla on paljon yhteistä, heillä Columbine, meillä Jokela ja Kauhajoki. Heillä eniten aseita asukasta kohden, meillä kolmanneksi eniten. Heimosotien Jemen on kiilannut väliin.