Eurooppa-neuvosto teki historialliset päätelmänsä 8,-9. maaliskuuta kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä vuoden 1990 tasosta 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä; mikäli muut kehittyneet maat kuten USA ja Japani ovat mukana niin 30 prosentilla. Samalla Eu vakuutti kertaalleen pysyvänsä tärkeän "2 celssiusasteen" -periaatteen takana.

Eurooppa-neuvosto päätti  nostaa bioenergian osuuden Eu:n energiankulutuksesta 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä, liikenteen biopolttoaineiden osuus olisi tuolloin 10 prosenttia.Tavoitteet ovat sitovia.

Tässä on pähkinää purtavaksi suomalaiselle teollisuudelle ja liike-elämälle, myös politiikoille. Kuitenkin syvä hiljaisuus vallitsee, keskustelua ei kuulu miten Suomi saavuttaa hiilidioksidipäästö- ja energiatavoitteensa. Maakohtainen jako toki jää tuonnemmaksi, kuitenkin puheenjohtajan päätelmissä viitataan vahvasti Kioton sopimuksen jakotapaan.

Eduskuntavaalikeskusteluissa Eu:n huippukokouksen päätöksistä ei juuri puhuta. Erityisesti MTV3:n ja YLE:n Kolmen Puhuvan Pään -poikaporukka ei näistä asioista puhu. Mitäs turhista, asiat ovat vaikeita ja kuivia kuten ilmastomuutoksen kuivuuskaudet. Olisiko Matin, Eeron ja Jyrkin mielestä ne ovat liian vaikeita "kansan" ymmärrettäviksi?