Rakkauta ja Anarkiaa elokuvafestivaali on 20. kerran Helsingissä. Erinomainen ohjelma, josta näin Michael Mooren dokumentin lisäksi vaikuttavan ja syvältä ihmisyyttä luotaavan Paul Verhoeven Mustan kirjan.

Moore kuvaa USA:n järjestelmää, jossa 50 miljoonalla ihmisellä ei ole minkäänlaista vakuutusturvaa sairauden tai vammautumisen sattuessa. 250 miljoonan vakuutetun joukossa on kymmeniä tuhansia, jotka saavat taistella saadakseen oikeuden tutkimuksiin, lääkkeisiin tai välttämättömään leikkaukseen.

Kyseessä on terveysteollisuus, jossa korvaukset ovat vahingollisia, voittoja vähentäviä tapahtumia. Vakuutusyhtiöt tuottavatkin omistajilleen vuosittein jättivoitot. Toisaalta ihmisiä menehtyy vakuutusyhtiöiden kieltäytyessä eri verukkeilla maksamasta hoitoja. Vakuutusyhtiöiden tarkastajat saavat bonukset hylägttyjen hakemusten määrän mukaan.

Michael Mooren uusimman toivoisi mahdollisimman laajaan levitykseen, myös kotisohville. Olemme Suomessa avaamassa tien USA:n "vapaaseen ja jokainen itse itsestään huolehtivan terveydenhoidon maailmaan". Olemme bushilaisempia kuin britit, ranskalaiset tai ruotsalaiset. Saksalaisilla on taas omat vakuutusongelmansa.

Suomen nk. PARAS -hanke, joka pakottaa sairaanhoidon vähintään 20 000 asukaspohjalle uhkaa monia toimivia terveyskeskuksia kuten Parikkala, Taipalsaari ja Elimäki, esimerkit Kaakkois-Suomesta. Lääkkeiden omavastuu Suomessa on eurooppalaisittain korkea, sitä ollaan edelleen nostamassa.

Lapsiperheille ja muillekin kaupataan yksityisiä vakuutuksia ja terveysbisnes voi hyvin, Mehiläinen, Diacor, Terveystalo jne...

Suomessa on edessä USA:n tilanne mikäli jatkamme nykymenolla. Valtion vuoden 2008 budjetista puuttuu terveydenhoidon riittävä rahoitus. Valtion on tunnustettava vastuunsa julkisen terveydenhoidosta ja kuntien lopetettava säästäminen sairaiden ja vanhusten kustannuksella.

Moore tavoittaa oleellisimman: miksi terveydenhoidon tulee olla yksityistä kun palokuntakaan ei ole.

Muuten, Moorea uhkaa oikeudenkäynti kun hän vei 11.9.2001 sankarit ja veteraanit - ensihoitajat ja VPK:n palomiehet - Kuubaan hoitoa saamaan. USA:ssa näille naisille ja miehille ei hoitoa herunut.