Tasavallan presidentin puheesta tarttui oleellisena toistettu varoitus köyhyyden ja kansalaisten kahtiajaon lisääntymisestä, peruspalvelujen kaikkoamisestä entistä kauemmaksi tarvitsijoistaan.
 

Tarja Halosta on syytä kiittää luonnon monimuotoisuuden ja ekologien kestävyyden mainitesemisesta. YK:n 16. ilmastosopimuksen osapuolikokous Cancunissa (COP16) oli myös mukana puheessa.
Itsenäisyyspäivän kättelyssä totesin illan emännälle lähteväni seuraavana aamuna ilmastokokoukseen Cancuniin, johonka presidentti totesi "siellähän ilmeisesti menee hyvin". Meistä molemmilla on ikäviä muistoja Kääpenhaminasta, onneksi Cancun oli Kööpenhaminaan verrattuna menestys.

Tasavallan presidentin lempiaihe on Itämeren suojelu. Väistämättä tulee vähän harmillisesti mieleen Presidentin linnassa taannoin järjestetty Itämeri -aiheinen Presidenttifoorumi. Alustuspuheenvuorossaan Tarja Halonen totesi, ettei Itämeren elvytykseltä pidä vetää letkuja pidä vetää letkuja pois. Minä siihen omassa puheenvuorossani, ettei elvytystä ole vielä edes aloitettu, meri saastuu entisestään - ei ollut oikein kohteliaista.

Uudenvuoden puheessaan Tarja Halonen käsitteli Natoa pariinkin kertaan. Suomen herrojen Nato-halujen esteenä on ollut Tarja Halonen, äsyttävää Herrat, eikö vain!