Matti jaksaa. Pääministeri luonnosteli muutamalla piirrolla paperille asumisideansa: Tapiolaa ripoteltuna pitkin Uuttamaata.

Sama pääministeri Vanhanen johtaa valtioneuvostoa, jonka pitäisi julkaista ilmasto- ja energiastrategia. Ei vain vielä ole kuulunut - milloin kuuluu? Strategian keskeisenä ilmastonmuutoksen hillitsijänä on kaavoitus ja liikenteen päästöjen vähentäminen - ainakin pitäisi olla. Liikenteen päästöjä Eu -päätöksen mukaan pitäisi vähentää ainakin 16 % vuoden 2005 tasosta vuoteen 2020.

Valtioneuvosto on toimittanut eduskunnalle Liikennepoliittisen selonteon, jota eduskunnan keskustelussa hallitus-vihreät tituleerasivat "ekologiseksi liikennepoliittiseksi" selonteoksi. Perusteluna oli ratojen suosiminen. Samaan hengenvetoon hallitus vaikeutti Venäjän kauttakulkuliikenteen siirtämistä kumipyöriltä kiskoille ja poisti rahat Kotkan syväsataman järjestelyratapihalta. Autoja siis edelleen autojen lavalla Venäjälle.

Yksinkertaisesti pääministerin kuvasommitelma on vastoin kestävää kehitystä, se turvautuu henkilöauton käyttöön ja luo valheellisen harhakuvan omakotitalosta järven rannalla, jossa ilmastonmuutosta torjuten elää onnellinen perhe.

Kaavoitus, kiskoliikenne ja energiansäästö ovat kuntien käsissä olevia välineitä torjua ilmastonmuutosta. Annetaan näille toimille mahdollisuus, ei hidasteta niitä.

Jotkut piirrokset tehdään ihmisiä miellistelemään ja kannatusprosentteja nostamaan. Keskustasta oikealla ympäristöpolitiikka on henkilöautojen käyttöä, koska "joskus tulevaisuudessa tulevat sähköautot".

Siis kohottakaamme lasimme, Titanicin kansituolithan kastuvat vasta tuokion kuluttua.