Tiistaina 17.6. ensimmäisessä käsittelyssä ollut kunnallisvaalien vaalirahoitusta hiukan enemmän raottava lakiestitys läpäisi eduskunnan. Kesksutelussa ei tietenkään tullut mitään uutta.

hallitusken esitys nilkuttaa pahiten siinä, ettei se velvoita rahoittajaa ilmoittamaan vaalirahoituksestaan. Ilmoitusvelvollisuuden tulisi olla molempisuuntainen, sekä antajan että saajan tehtävänä on ilmoittaa rahoituksesta.

Kunnallisvaaleissa valitaan ne, jotka päättävät maakunta-, yleis- ja asemakaavoista. Kaavoitusratkaisut "sulle-mulle" -periaatteella on nähtävissä maalaiskuntien ja keskikokoisten kaupunkienkin keskustoissa. Yhtenä esimerkkinä Kotka, jossa purettiin Kauppahalli Keskon markettilaatikon tieltä.

Yksittäisen lahjoituksen rajana kunnallisvaaleissa on 1000 euroa. Tämän suuruisten ja suurempien tuet antajineen ehdokkaan on ilmoitettava. Sinänsä kosmetiikkaa - kuitenkin nytkähdys oikeaan suuntaan.

Kovasti on vaalirahoituslainsäädännössä ja ohjeistuksessa vielä kehitettävää, myös sen suuntaan, että erilaiset tuen antajat kt. "Oikea linja" (kok) tai "Ohjelmatyö"(vas) kuvataan taustoineen.

SAK:n nykymuotoinen vaalituki tullee seuraavissa eduskuntavaaleissa olemaan historiaa.