Stora Enso Oyj sulki komeasti kaksi tuottavaa tehdastaan, Summan Haminassa ja toisen Kemijärvellä. Vanhasen hallitus tuki komeasti lopettamista, suurimman  yksittäisen omistajan, Suomen valtion edustajana.

Kemijärvellä Stora Enson jätealtaan lankkupato vuotaa "vain muutamia litroja sekunnissa" Kemijärveen. Neste on  "normaaleja teollisuuskemikaaleja, ei mitään ihme myrkkyjä", kommentoi Stora Enson edustaja. Vuorokaudessa jätealtaasta valuu siis yli 80 000 litraa Kemijärveen.

Haminassa haisee, syyllinen on Stora Enso. Toimiessaan tehdas ei näin löyhytellyt, nyt se sen tekee. Syynä on jäteliemen kuljettaminen Kotkan tehtailta ja sen levittäminen avoaumoina pitkin Summan tehtaan asfalttikenttiä. Aikaisemmin liete poltettiin käyttöenergiaksi Summan tehtaan kattilassa.

Säästösyistä nyt vettä valutetaan asfalttikentille ja edelleen Suomenlahteen. Metaani taas pinkaisee suoraan lämmittämään ilmakehää. Stora Enso on unohtanut täysin ympäristövastuunsa, joka sillä kuulemma on joskus ollut.

Olen tänään jättänyt aiheesta - ja aiheesta - kirjallisen kysymyksen. Siinä vaaditaan alueellisia ympäristökeskuksia Kaakkois-Suomessa ja Lapissa pysäyttämään ympäristön vahingoittaminen. Samalla vaadin hallitukselta vihdoin omistajaohjausta - Stora Enso näyttää olevan myös ympäristöasioissa hukassa. Miten ympäristövastuu mahtaa Brasiliassa toteutua?