HS tutkitutti kenraali Makarovin puheen vaikutukset ja uutisoi suomalaisten Nato - vastaisuuden vähentyneen. "Yhä harvempi vastustaa Nato-jäsenyyttä" laulaa saamassa kuorossa tämän aamun YLE. Nato -jäsenyyttä vastusti "vain" 62 % vastaajista eli 6% vähemmän kuin joulukuussa 2011, kannattajia oli 1 % enemmän eli 17%. Tämä on vähemmän kuin kokoomuksen gallup - kannatus. Epätietoisia oli 5 % aikaisempaa enemmän.

Makarovin puheet on tarjoiltu suomalaisille kohun ja uhkan suolaamina, IL ja IS olivat lööppeineen mukana eilen maanantaina - ip-lööpeissä  Niinistö joutui Putinin hyökkäykseen.

Puheessaan kenraali Makarov puhui suomalaisillekin tärkeästä Lähi-Idän tilanteesta ja vertasi Syyriaa Libyaan. Erityisen tärkeä oli puheen Arktikaa koskeva osuus. Puheessa muistutettiin Pohjoiselle alueelle kohdistuvasta sotilaallisesta paineesta sen luonnonrikkauksien haltuunottamiseksi. Kenraali muistutti myös luonnonsuojelun tarpeesta.

Kenraalin mukaan EU:ta on lujitettava ja Venäjän yhteistyö Naton kanssa on välttämätön.

Puheen ydin on keskiseen Itä-Eurooppaan kaavailtu ohjuskilpi. Mikäli Venäjä ei pääse mukaan rakentamaan mahdollista Iranin uhkaa torjuvaa ohjusjärjestelmää, se katsoo olevansa pakotettu vastatoimiin. Syynä on Venäjän käsitys ohjuskilven todellisesta luonteesta - se olisi suunnattu sen omia ballistisia ohjuksia vastaan.

Suomalainen julkisuus on keskittynyt kenraalin ihmettelyyn suomalaisten sotaharjoituksista, Suomen itärajalla ja toisaalta osana Naton harjoituksia. Kenraali viittasi myös suomalaisten sotilaskoneiden jatkuvaan lentämiseen pitkin itärajaamme. Koneet lienevät osa radio- ja tutkatiedustelua?

Tietysti Suomen armeija  harjoittelee maassaan missä katsoo tarpeelliseksi. Yhteisharjoitukset Naton joukkojen kanssa osana Arktisen alueen militarisointia on jo toinen kysymys. Islannin lentovalvonta on osa tätä. 

Kenraalin maininta Suomen ja Georgian sotilaallisesta yhteistyöstä ihmetyttää. Asiantuntijat ovat ajatelleen taustalla olevan edellisen ulkoministerin innsotuneet lausunnot Venäjä-Georgia -sodan ensipäivinä.