Silloin tällöin tulee vastaan väite, että suomalaista lääkäripulaa pahentaa yhdeksän lääkärin työskentely kansanedustajana. Lääkäripula koskee pahiten terveyskeskuslääkäreitä. Viroista on 7% täyttämättä ja 8% täytetty yksityisten yritysten  kuten MedOne:n toimesta. Eduskunnassa on kaksi (2) terveyskeskuslääkäriä, edustajat Ylä-Mononen ja Löv.Suomessa on laillistettu runsaasti yli 20 000 lääkäriä.

Lääkärikansanedustaja on arvokas asiantuntija sosiaali- ja terveydenhoidon, ympäristöterveyden, yleensä ympäristön suojelun ja väestöpolitiikan kysymyksissä. Geenitekniikka on yhä useammin käsiteltyjä aiheita.

Geeniteknologia kuuluu ympäristövaliokunnan toimialaan, suuressa valiokunnassa - jonka jäsenenä toimin - on käsitelty ympäristöterveyden kysymyksiä, kuten ympäristövaliokunnassakin. Suuri valiokunta käsittelee yhä useammin terveyden- ja sairaanhoidon kysymyksiä, trendi jatkuu.

Eläinsuojelun kysymykset - myös lintuinfluenssa (Influenza aviae) - kuuluvat myös lääkäreille. Sellaiselle lääkärille, joka harrastaa ornitologiaa, eläin-, ympäristön- ja luonnonsuojelua - erityisen hyvin.

Lääkärin pohjakoulutus (biologia, kemia,fysiikka, genetiikka, biokemia, fysiologia, epidemiologia, ympäristöterveys) antaa erityisen valmiuden ympäristön suojeluun. Lääkärit toimivatkin monissa suurissa kunnissa ympäristötoimen johdossa. Vuonna 2001 hyväksynyt ympäristösuojelulain käsitely vahvisti tämän.

Oleellista on myös, mitä on kansanedustaja on tehnyt ennen eduskuntaan tuloaan. Itse olen leikannut ja hoitanut potilaita 20 vuotta. Olen työskennellyt lomillani säännöllisesti keskussairaalassa hoitajen kirurgin virkaani. Viikoittain (maanantaisin) olen pääsääntöisesti pitänyt lääkärinvastaanottoani. Tämän lupasin äänestäjille ennen vuoden 1995 vaaleja. Kirurgeja Kotkassa on muuten riittävästi, ortopedeistä on erityinen pula, tämä taas johtuu osin menossa olevista hallinnollisista ratkaisuista.

Käytännön työstä on mittava hyöty eduskunnassa. Tiedät mitä terveyden- ja sairaanhoidossa todella tapahtuu. Pari muutakin lääkäriä työskentelee jatkuvasti.

Kansanedustajalle koulutus ja kokemus ovat tärkeitä, yhtä tärkeää on hänen yhteydenpitonsa ihmisiin, ympäristöasioissa siihen verkostoon, joka työskentelee luonnon- ja ympäristönsuojelussa. Tässä mm. Luonnonsuojeluliitto, Greenpeace, Luontoliitto, Natur och Miljöö ja WWF ovat tärkeitä. Itse olen toiminut vuodesta 1982 Kotkan ympäristöseura ry:n puheenjohtajana. Tämän yhdistyksen toiminta on aktiivista kaavoituksessa, luonnon- ja ympäristönsuojelussa sekä miljöösuojelussa jatkuvasti.

Ilmastomuutoksen vastainen taistelu, energiapolitiikka ja biodiversiteetti ovat asioita, joilla on globaali ja paikallinen ulottuvuus.

Maanantaina 12. maaliskuuta on professori Peter Lund Kotkan ympäristöseura ry:n vieraana ravintola Duetossa, osoite on Kotkan konserttitalo, Kotkankadun puolen sisäänkäynti (Kotkankatu 9).

Tässä on varmasti riittävästi palstametrejä kirjoittaja Timo Heikkilälle, joka kommentoi blogiani. Kiitos kommenteista Timo H.