Viime keskiviikkona Kotkan ympäristöseura ry juhlisti 25 vuotistaivaltaan juhlaseminaarilla.
Paikalla oli runsaat 150 kuulijaa. Kuunneltavaa riitti; ympäristöseuran perustajajäsen Timo Miettinen puhui ihmisen luontosuhteen kehityksestä, kirjailija Risto Isomäki ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä ja arkkipiispa Jukka Paarma kirkosta, uskosta ja ympäristöstä.

Ympäristöseuran 25 -vuotistaipaleen varrella on ollut isoja projekteja: eteläisen Kymijoen vielä vapaiden koskien pelastaminen, erityisesti Pernoonkoskien, "Ei hiilivoimalaa Kymenlaaksoon" -kampanja, "Puhdasta juomavettä Etelä-Kymenlaaksoon" -kansanliike jne.. Hiilivoimalaa ei rakennettu, Utti -putki puhdasta vettä varten kyllä rakennettiin ja Pernoonkosket pelastettiin voimalarakentamiselta.

Ympäristöseura syntyi pelastamaan Kotkan Vanhaa Paloasemaa, Suomen vanhinta puupaloasemaa purkamiselta.Tämä Kotkan kaupunkikuvan nikkarityylinen helmi on vuodelta 1898.

Perustava kokous oli 18. helmikuuta 1981. Miljööpoliittisesta yhdistyksestä kehittyi nopeasti ympäristön- ja luonnonsuojelua toteuttava yhdistys. Seura onkin toiminut Pyhtäällä pelastamassa Pyhtään keskiaikaisen kivikirkon arvokasta miljöötä siltarakentamiselta, estämässä Valkealan Nuorisoseura talon purkamista ja säilyttämässä Haminassa Aholaisenkulmaa osana Haminan historiaa. Lapissa puolustimme Vuotosta ja puolustamme edelleen, nyt vastassa ministeri Pekkarinen ja kepu.

Seuran toiminnasta ja vaikkapa Impi Puhakasta ( 75 v.) voisi kirjoittaa palstametrejä, Impi keräsi yksin ihmisten hyvän ympäristön ja terveyden puolesta hiilivoimalaa vastaan 13 400 nimeä, yhteensä nimiä oli 22 500.

Paikallinen lehti otsikoikin juttunsa :" Ympäristöseura vihastuttaa ja ihastuttaa". Monille varpaille on mm. kaava-asioissa astuttu, samoin kun aloitimme Kotkan Metsolan Höyrypanimon suojelun.

Pentti Linkola lähetti tervehdyksensä: "Tätä ei kauan jatku, mutta niin kauan kuin suinkin mahdollista, me otamme kaiken irti energiasta ja materiasta. Ilmakehän, maaperän ja merien kuormitus kasvaa enemmän kuin jos tietoa ja varoituksia ei jaettaisi. Kuinka saataisiin ihminen oikeille raiteille?!

Arkkipiispa Paarma lopetti oman puheensa: "Ehkö ongelmana luonnon tuhoutumisen uhan edessä ei ole se, että niin moni ei vielä ole tiedostanut sitä tilannetta, jossa olemme, vaan pikemminkin se, että ne, jotka tietävät sen, ovat toimettomina ja hiljaa".

Molemmat tässä siteeratut ovat tulleet samankaltaiseen johtopäätökseen.

Arkkipiispan osallistuminen Kotkan ympäristöseuran juhlaseminaariin varmaan "ihastutti" ja "vihastutti".

Onnistunut juhla - kiitos yleisön, arkkipiispa Paarman, kirjailija Isömäen ja FM Miettisen. Kotkan ympäristöseuran sivut löydät: www.kotkanymparistoseura.fi.