Puhemies Lipposen puheenvuoro Puolassa kertoo puhemiehen suhteesta ydinvoimaan. Edustaja Hautalan puheenvuoro kertoo puolestaan vaalien läheisyydestä.

On mahdotonta kieltää puhemiestä kertomasta ajatuksistaan. Hänen siteeratessaan läheiseksi katsomaansa tahoa, on se hänen asiansa. Ei tietenkään ole toivottavaa, jos eduskunnan puhemies toimii ydinvoiman mannekiinina. Ydinvoima energialähtenä ei ole ongelmaton.

Ydinvoiman onglelmat ovat moninaiset. Yksi on Eurajoella: pari vuotta aikataulustaan jäljessä oleva ydinvoimalatyömaa.

On vahinko, että Suomesta on tullut "ydinvoiman mallimaa". Tänne tulee ihmettelijöitä kysymään viisauttamme ydinvoiman rakentamisen takana.

Ydinvoimalobbarit kauppasivat voimalaa 2001-2002 vetoamalla ilmastomuutokseen. Todellinen ilmastomuutoksen hillintä ei merkitse halpaa ydinenergiaa vaan kestävän kulutuksen ja tuotannon periaatteiden toteuttamista.

Energiantehokkuuden lisääminen on ensisijaista, uudet innovaatiot, uusiutuvien energialähteiden kehittäminen ja käyttöönotto eivät ole Suomessa saaneet riittävää huomiota. Myös energiapolitiikassa voi olla vain yksi painopiste, viitisen vuotta se on ollut ydinvoima.

Puhemies Lipponen teki tammikuussa matkan Marokkoon. Hän ei siellä lobannut ydinvoimaa. Kuitenkin hänkin sai kuulla uutisen. Marokon ulkoministeri kertoi "ilouutisen": myös Marokko haluaa rakentaa ydinvoimaa. Suunnitelmissa on peräti 2000 MW:n yksikkö, rakentajana suomalaisille tuttu Areva.

Tavallista kummallisemmaksi hankkeen tekee sille kaavailtu sijoitus, Etelä-Marokko. Seismologian mukaan se on maanjäristysaluetta, marokkolaisten kertoman mukaan al Qaidan marokkolainen siipi operoi siellä.