Ministeri Korkeaojan kommentit tänään TV1:n iltauutisissa olivat myönteisiä (29.12.). Niissä oli kuitenkin yllätetyksi tulleen tuntua. Saattaapa olla, että yön yli nukuttuaan ministeri alistuu "välttämättömään". MTK:n edustajahan totesi, ettei jatkuva tuhansien eläinten rahtaaminen pariin kertaan läpi Suomen "riko lakia".

Tuhansille eläimille aiheutetaan tarpeetonta kärsimystä ja kuljetusyrityksille tuloja. Kuljettaminen ei puolestaan ole tarpeetonta, se yli nelinkertaistaa maataloustuen.

Euroopan unionissa eläimet kärsivät niillä keinottelusta. Sisiliaan on rakennettu suurteurastamoja ja eläimiä on jopa lennätetty eri puolilta Eurooppaa täyttämään teurastamon pilttuita.

Eläinten kuljettamiseen liittyvästä eläinrääkkäyksestä kertovat videot vihdoin vaikuttivat yleiseen mielipiteeseen ja Eu:n komissio alkoi uusia eläinkuljetusdirektiiviä.

Lopulta syntyi kompromissi, joka lievensi eläinten kärsimyksiä mutta ei ratkaisevasti poistanut niitä.Videon vaikutus laimentui, samoin ihmisten reaktio. Brittein saarilta rahdataan lampaita mantereelle ja eläimet käyvät edelleen kuolemassa Sisiliassa - näe Palermo ja kuole.

Suomen varauksellinen kanta direktiivimuutokseen alkaa tulla ymmärrettäväksi. Suomi vastusti direktiivin tiukkaa muotoa ja halusi erillisvapauksia eläintenkuljetuksilleen, erityisesti Lapissa tapahtuville. Perustana olivat pitkät ajoetäisyydet, juomataukoja "ei kannattanut" pitää komission esittämällä tavalla. Maa- ja metsätalousministeri oivalsi jopa sellaisen, etteivät tauot olleet eläimillekään "oikein hyväksi". Suuren valiokunnan kokouksessa pohdin syitä moiseen. Oliko kyse poroista vai mistä?

Syyt ovat selvillä. Ne ovat muutaman pohjanmaalaisen lihankasvattajan rahan himo. "Mitään rikollistahan" ei ole tapahtunut, vai onko?